Happy together
Door: Esther
Blijf op de hoogte en volg Esther
29 November 2010 | Bolivia, Santa Cruz de la Sierra
Donderdag Lex opgehaald van het vliegtuig. Ik had me vanalles in mijn hoofd gehaald was ZO bang dat ik hem niet zou treffen, pech zou krijgen met de bus er naar toe, nou ja, je kent het wel, als je heel graag wilt dat het goed gaat en je het vreselijk zou vinden als het op het laatste moment mis zou gaan. Ik wilde hem gewoon dolgraag zien.
En het was HEERLIJK om hem te zien. Vertrouwd. Zo blij....
Zijn bagage stond echter nog in Madrid, maar wat kon ons dat schelen. Ik had een hotel met zwembad geregeld (bikini en zwembroek zaten - natuurlijk - in de rugzak) maar ook dat mocht de pret niet drukken.
We genoten van alle luxe en de lekkere restaurantjes, maar eerlijk is eerlijk, eigenlijk waren we aan het wachten op zijn rugzak.
We wilden heel graag naar Uyuni (de zoutvlakten) en Rurrenabaque (de tropische jungle), maar got stuck in het nouveau riche Santa Cruz.
Een soort van culture shock voor Lex (zo anders dan hij Bolivia had voorgesteld) maar ook voor mij. Santa Cruz heeft een mengelmoes van nationaliteiten, heel veel blonde Bolivianen met Argentijnse schoonheidsmaten. Dure auto´s, luxe malls, zakelijke gebouwen, chique shops, veel plastic fantastic... ik wist niet wat ik zag.
En ook al heb ik sinds de jungle heel erg naar luxe verlangd, toch is dit een niveau waar we ons niet makkelijk in kunnen blenden. We verlangen naar natuur en dieren en prachtige uitzichten en dan is een drukke stad, waar iedereen zich druk maakt om zijn uiterlijk(heden) het tegenovergestelde.
Ik had inmiddels drie weken last van diarree, niet te stoppen met norit en immodium en besloot naar de dokter te gaan. Ze zijn hier niet echt bekend met jungleziektes (zelfs het tropencentrum niet !?!) en de testen (in het Japanse ziekenhuis) wezen uit dat er niets mis was dus veel konden ze niet doen. Daarnaast had ik de dag voor mijn vertrek twee borabora uit mijn huid gewipt. Doordat je wondjes oploopt in de jungle en zelf je was doet, kan het voorkomen dat prachtige vlinders eitjes leggen in jouw te drogen kleding en vervolgens in de open plekken in je huid kruipen. Gevolg: de larven nestelen zich in jou, groeien tot een grote pukkel, tot ze klaar zijn om je te verlaten en zelf vlinder te worden. Twee is best veel en ik was blij dat ze er op de dag voor vertrek uitpopten en Grover, de dierenarts, ze goed verzorgde en er meteen antiparasietenspul in spoot. Maar bij aankomst in Santa Cruz bleek ik een derde te hebben. Dios mio. En bijna niemand hier weet wat borabora is. De eerste hulp zei ´niets aan de hand´, maar hij werd steeds groter. Met Lex heb ik geprobeerd hem uit te knijpen – en gek hè, maar ik voelde me opgelucht toen het lukte om hem eruit te poppen. Een derde borabora. Hoe is het mogelijk.
MAAR het goede nieuws is dat we vandaag een telefoontje kregen dat Lex z´n rugzak terecht was. Het hotel wist zeker dat we naar airport Trompillo moesten, maar daar aangekomen, bleek hij op airport ViruViru te liggen. Een paar taxi´s later hebben we dan met ons laatste geduld zijn rugzak gevonden. YEAH! Nou kan de reis beginnen. Ze hebben het slotje opengebroken en gekke dingen als scheermesje en een zakmes en batterijen meegenomen, maar alle dingen die voor ons van waarde waren zaten er nog in.
En wij, wij keken elkaar aan van wat gaan we doen. Gaan we mooie dingen bekijken en van ons lijstje aftikken of gaan we morgen meteen terug naar het park om met de dieren te werken? De keus was niet moeilijk. Weg uit deze stad én het heerlijke hotel, morgen gaan we terug. Ik hoorde van de meiden dat er allemaal trammelant was: mensen die eerder vertrokken dan afgesproken, een meisje dat verhinderd is door allergie en parasieten, apen die losgeraakt waren, omdat andere apen de carabiners hadden losgeschroeft en er zijn nu maar twee meiden in het park met de apen, die ook nog eens vrij nieuw zijn en waarvan er een woensdag vertrekt. Ze hebben ons hard nodig, nu met het regenseizoen en kerst die er aan komt zullen er een stuk minder vrijwilligers zijn. En het is hartstikke leuk dat ik Lex nog kan voorstellen aan mensen die er nu nog zullen zijn en anders al waren vertrokken. En het is fijn om daar aan de dierenartsen te vragen over die diarree en de injectie voor de borabora te krijgen. Als het erop aan komt heb ik in hen nog het meeste vertrouwen.
Dus yeah, laatste dingetjes regelen vandaag, genieten van ons superdeluxe hotel nog een nachtje, en dan morgen de bus naar ´huis´. Best ´op´ van alle spanning van de afgelopen dagen en maanden en zó blij dat Lex er is. Nu gaan we samen genieten, nu kunnen we dingen met elkaar delen. Kleine gesprekjes, leuke ervaringen. Zo fijn. Zo dankbaar.
Het volgende berichtje zal uit Villa Tunari komen. Kijken of Lex me mee naar het internetcafé kan slepen voor goeie berichtjes aan jullie, nu we geen skypesessies meer hoeven te plannen of dat we allebei op apegapen (haha) liggen aan het eind van de dag :).
Geen idee of jullie deze link kunnen openen, maar hier zijn wat foto´s van de apen:
Lieve groet van ons beiden,
Kus Esther
29 November 2010 - 18:42
Diana S.:
Fijn om te horen dat Lex goed is aangekomen en dat jullie elkaar weer gevonden hebben na al die maanden only the lonely!. Geniet samen he Esther! Hoop niet dat ze presentje uiot Lex zijn rugzak hebben gehaald die ook voor jou bestemd was.Hier is het momenteel bagger koud, het vriest, sneeuwt en is alles grauw grijs. Maar....in mijn hart gaat de zon ook steeds meer schijnen en schilder isk me drie slagen in de rondte. Dikke knuffel van mij aan jou en Lex.
X -
29 November 2010 - 18:48
Elleke:
Heerlijk! Geniet van elkaar en al het moois -
29 November 2010 - 18:51
Ron:
mooi net even dat teken van echt leven!...knuf -
29 November 2010 - 18:54
Ineke V A:
Lieve Esther, wat fijn om weer van je te horen, en wat fijn dat je Lex bij je is, en wat fijn om dingen samen te beleven en later na te genieten, van een tijd die voor je het weet om is. Heel veel plezier samen. En goede gezondheid na de nesteling van de bora bora's.
kus
Ineke -
29 November 2010 - 21:00
Sjoerd:
getver E!!!s,....wat een goor verhaal van die vlinders.......blehhhhhh!!
voor de rest vond ik een goed verhaal hoor ;-) ook grammaticaal zat het prima in elkaar..... ;-)
geniet daar en zeker van je ventje!!!jihaaa X
29 November 2010 - 21:21
Barbara K.:
Lieve allebeidjes, Finally home together! Wat geweldig! Wat een feest! om weer zo veel met elkaar te kunnen delen. Geniet hiervan, ook van de apen en al het andere moois!
xoxBarbara -
29 November 2010 - 21:55
Maarten Van Der R.:
Ha Es,
Fijn om te horen dat Lex veilig is aangekomen!
Geniet lekker van het bij elkaar zijn :)
Maarten -
29 November 2010 - 22:03
Yvonne:
heerlijk om elkaar weer te zien he?
have fun
xxx
yvonne en mannen -
29 November 2010 - 22:40
Emily:
Hoi Esther, wat fijn dat jullie weer gezellig samen zijn en al het mooie en bijzondere nu 'live' kunnen delen met elkaar! Lekker genieten ervan!!
Liefs aan jullie beidjes,
Emily -
29 November 2010 - 23:00
Raymond:
Hey Es,
een verhaaltje met wat minder diepgang, maar minstens net zo veel vreugde! Fijn dat alles goed verlopen is. Ik moet toch ook eerlijk zeggen dat ik het wel fijn vind dat ik momenteel niet in een strijd verwikkeld ben geraakt met de borabora, maar dat ik me wel in de grote drukte van een ongelooflijke stad bevind, Tokyo. Japan heeft tot nu toe een ongelooflijke indruk op me gemaakt, en de tijd is zo hard gegaan. Ik doe nog wat dagtripjes, maar heb mn laatste week hier gepland, en over een week zit ik al in Nieuw Zeeland.
In ieder geval, Lex zal het fantastisch vinden! Geniet ervan, en ook van het kunnen delen van alle ervaringen! Moet ook waardevol zijn!
Knuffel -
30 November 2010 - 07:35
Roy Bogaert:
Hoi hoi,
Fijn dat jullie weer samenzijn :-). Geniet van elkaar en geef mijn maatje een dikke knuffel.
X
Roy
P.s. ik mis em wel hoor ;-(
30 November 2010 - 09:35
Geoff Milton:
Hi Esther
great to follow your journey down there - even if i dont get all the Dutch I know you are having a great time
so old friends at PONL are thinking and chatting about you too
with warmth from a cold and snowy London UK
geoff
geoffrey@geoffreymilton.co.uk -
30 November 2010 - 10:04
Frida:
Hey Es,
Fijn om weer even wat van je te horen en fjn dat Lex inmiddels goed aangekomen is en live kan meedelen in je ervaringen. Het lijkt me bizar om ineens onderdeel te zijn van de levenscyclus van een vlinder, maar ook dat zal er voor jou misschien gewoon bijhoren. Heb nog even gegoogled maar kon er niets over vinden. In het reservaat zullen ze wel ongelovelijk blij zijn dat je direct terugkomt en een tweede gemotiveerde vrijwilliger meeneemt. Geniet samen van jullie apen en het vervolg van deze reis!!
Liefs, Frida. -
30 November 2010 - 12:57
Aukje:
He meissie,
Dit lees je pas weer als je een internetcafé hebt weten te vinden (of willen vinden...): veel plezier samen met Lex. Een extra dimensie aan jouw reis en voor hem denk ik geweldig om te zien waar jij al zo lang mee bezig bent.
xx Auk -
30 November 2010 - 17:46
Robin:
Eindelijk, lang verwacht en dan toch uitgebracht deze week! : Tarzan & Jane in de Jungle Deel 2! Geniet er van en voorzichtig met de BoraBora!
Xx -
02 December 2010 - 06:52
Linda:
Yo es! Blij dat je mannetje er is he! Nu kan jullie reis beginnen samen! Geniet en tot in de lente! xx -
02 December 2010 - 07:01
Linda Nog Even... :
borabora???
ik heb liever dat je bevrucht wordt door lex dan door vlindertjes... hihihi!
Jaidy kan trouwens je naam al zeggen!
Ze zal wel blij zijn met een neefje of een nichtje.... en ik ook hahahahaha!!
xx -
02 December 2010 - 18:23
Els Valkenburg:
Hoi lieverds,
Blij dat alles redelijk goed verlopen is en jullie weer bij elkaar zijn. Ik hoop dat jullie samen veel mooie dingen gaan zien en beleven maar bovenal geniet van elkaar.
Esther, zorg je wel goed voor jezelf want je moet diarree niet onderschatten.
Ook heb ik gehoord dat de borabora ook weleens eitjes achterlaat als hij je verlaat.
Wil je het a.u.b. goed in de gaten houden ?
Klopt het dat jullie van 10 dec. tot en met 10-01-2011 zitten/bereikbaar zijn in
Intiwara yassi ? Laat ons even weten of alles goed is.
Een hele fijne tijd samen en geniet ervan.
Pa en ma Valkenburg
20 December 2010 - 10:32
Isabelle:
Lieve Esther, nu zo voor de Kerstdagen met heeeeel veel sneeuw (wat een heerlijke stilte geeft dat) betrap ik me erop dat ik nu pas (!) de rust heb om je verslagen te lezen. Behalve je meeslepende verhalen, je eerlijkheid, je zoektocht, je vondsten en je relativeringsvermogen laat je me ook zien hoe belangrijk het is om de rust op te zoeken... dank je.
Nog een prachtige voortzetting van je/jullie reis en heb je al een uitgever benaderd?!
liefs, isabelle -
31 December 2010 - 15:46
Ineke Verhoeve:
Hoi Esther,
Tijd geleden dat ik je mailde, maar druk, druk, druk. Ik geniet nog steeds van je reisverslagen en ben blij voor je dat Lex er nu ook is. Veel plezier nog daar in een goede gezondheid. En natuurlijk een HEEL GELUKKIG 2011 !!!!
Ineke